Рід Corydalis s. l. (Papaveraceae) у природній і культурній флорі України: таксономічний склад та успішність натуралізації чужорідних видів - Шиндер, Олександр Іванович; Рак, Олександр Олексійович; Гриценко, Вікторія Володимирівна; Неграш, Юлія Миколаївна; Глухова, Світлана Анатоліївна; Михайлик, Світлана Миколаївна; Кушнір, Наталія Василівна (Наукові записки НаУКМА. Біологія і екологія, 2023)
Проаналізовано таксономічний склад аборигенних і чужорідних представників роду Corydalis s. l. у природній та культурній флорі України. За літературними, гербарними, інвентарними та іншими відомостями вперше було встановлено, що в умовах інтродукції випробовувалися 3 аборигенних (за межами природних ареалів) і 16 чужорідних таксонів роду. Більшість цих ергазіофітів (73,7 %) до нашого часу в колекціях живих рослин не збереглися, тобто мали низькі показники натуралізації. Провідною інтродукційною установою, де культивувалися 82,4 % інтродукованих таксонів роду Corydalis, є Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка НАН України (м. Київ). Водночас у спонтанній флорі України було відмічено 4 чужорідні таксони роду на різних стадіях натуралізації: ефемерофіт C. bracteata, колонофіт C. lutea, епекофіт C. cava subsp. marschalliana (за межами природного ареалу) та геміагріофіт C. caucasica. В умовах НБС імені М. М. Гришка і Сирецького дендрологічного парку (м. Київ) було проаналізовано онтогенетичну структуру аборигенних ценопопуляцій C. solida та інтродукційних ценопопуляцій натуралізованих таксонів C. cava subsp. marschalliana і C. caucasica. Виявлено, що ценопопуляції C. solida належать до нормального зрілого або старіючого типів; C. cava subsp. marschalliana – до молодих нормальних; C. caucasica – молодих нормальних з ухилом до інвазійних. Ценопопуляції C. caucasica вирізняються найбільшою щільністю і високою часткою проростків у різних ценотичних умовах, що підкреслює інвазійний характер цього виду, який перебуває на початковій стадії експансії. Потрібно запобігти подальшому поширенню цієї потенційно інвазійної рослини в культурі та за її межами.