Нариси історії російської та української фізіології ХІХ та початку XX століть - Zaporozhets, Tetiana; Sanyk, Oleksandr (Наукові записки НаУКМА. Біологія і екологія, 2018)
У фізіології з’явилося багато нових фактів і теорій. Вирішення складних фізіологічних проблем вимагало співпраці фізіологів, патологів, біохіміків, біофізиків, математиків та інших фахівців. Це стало можливим завдяки швидкому розвитку нових технологій, а також надійної основи, закладеної видатними фізіологами XIX століття. Ця стаття описує діяльність видатних російських і українських фізіологів XIX і початку XX століття. Серед них: Іван Сеченов, Микола Введенський, Олексій Ухтомський, Олександр Самойлов та Іван Павлов у Росії, Іван Щелков, Василь Данилевський, Адольф Бек, Броніслав Веріго, Олександр Вальтер, Василь Чаговець та Володимир Правдич-Немінський в Україні.