Вплив кліматичних факторів на енергетичний потенціал лісової підстилки широколистяного фітоценозу - Vyshenska, Iryna; Ginzhaliuk, Alina (Наукові записки НаУКМА. Біологія і екологія, 2021)
Дослідження енергетичного потенціалу лісової підстилки на ділянках широколистяного лісу заказника «Лісники» НПП «Голосіївський» виявило нелінійний характер його річної динаміки. Кореляційний аналіз підтвердив наявність взаємозв’язку між кліматичними факторами та енергетичним потенціалом лісової підстилки. Показано обернений середньої сили (R = -0,515) зв’язок між енергопотенціалом підстилки і середньомісячною температурою та високий показник прямої кореляції між енергопотенціалом і кількістю середньомісячних опадів (R = 0,755). Загалом, лісову підстилку можна розглядати важливим компонентом екосистеми, який швидко реагує на зовнішні фактори та характеризує стан лісової екосистеми, а її енергетичний потенціал може бути ефективним показником стабільності лісової екосистеми в системі моніторингу наслідків зміни клімату.