Моніторинг флористичного різноманіття урочища Теремки НПП «Голосіївський» в умовах антропогенного навантаження - Вишенська, Ірина Георгіївна; Крамаренко, Андрій Олександрович; Травінська, Анастасія Олександрівна (Наукові записки НаУКМА. Біологія і екологія, 2023)
У статті наведено результати моніторингу флористичного різноманіття урочища Теремки, що як відокремлена територія входить до складу НПП «Голосіївський». Урочище безпосередньо прилягає до великого житлового масиву і двох автомагістралей. Проведено аналіз основних чинників впливу на екологічний стан території. Доведено необхідність постійного моніторингу екологічного стану природних біотопів, розташованих у межах сучасних мегаполісів. Продемонстровано, що саме моніторинг флористичного різноманіття, контроль збереження цінних і раритетних видів рослин, поява і поширення інвазійних чужорідних видів можуть бути ефективними показниками екологічного стану природного біотопу. Такий моніторинг можна здійснювати як за допомогою польових спостережень, так і з використанням дистанційних методів та аналізу глобальних баз біорізноманіття.