Особливості сезонного розвитку видів родів Sedum L. та Hylotelephium H. Ohba в умовах Криворіжжя - Зубровська, Ольга Миколаївна; Чипиляк, Тетяна Федорівна (Наукові записки НаУКМА. Біологія і екологія, 2023)
Наведено результати дослідження сезонного розвитку видів родів Sedum L. та Hylotelephium H. Ohba в умовах Криворіжжя протягом 2003–2021 рр. У степовій зоні України глобальні кліматичні зміни пов’язані з підвищенням температур і тривалими посухами, особливо в період активної вегетації рослин, що призводить до стресових умов для їхньої життєдіяльності. Через це рослини, яких використовують в озелененні міських територій, змінюють ритми росту й розвитку, а лімітуючими чинниками стають переважно температура повітря та добовий фотоперіод. Мета роботи – визначити особливості фенології окремих видів родів Sedum L. та Hylotelephium H. Ohba за інтродукції в Криворізький ботанічний сад НАН України за впливу кліматичних змін. Об’єктами дослідження були Sedum aizoon L., S. album L., S. florіferum Praeg., S. hybridum L., S. reflexum L., S. spurium M. Bieb., S. takesimense Nakai, Hylotelephium ewersii (Ledeb.) H. Ohba, H. spectabile (Boreau) H. Ohba. Підвищення річної температури повітря спричинювало зміни термінів і тривалості окремих фаз розвитку вегетативної і генеративної сфер. Зокрема, у 2017–2021 рр. рослини починали розвиток на 8–13 діб раніше (початок березня), а завершували вегетацію значно пізніше (кінець листопада – початок грудня), ніж 19 років тому. Відповідно, вегетаційний період збільшився на 20–50 діб. За інтродукції в Криворізький ботанічний сад НАН України S. florіferum, S. takesimense, S. spurium змінюють феноритмотип із зимово-зеленого на весняно-літньо-осінньо-зелений. З’ясовано, що S. album, S. reflexum, S. spurium, S. florіferum, S. hybridum і S. takesimense, які в природних ареалах цвітуть у липні, в умовах Криворіжжя починають квітування в червні, а у 2017–2021 рр. терміни пришвидшуються – це вже кінець травня – початок червня. Різниця в термінах досягала 12–18 діб. Середня тривалість цвітіння седумів становила 22–30 діб. Протягом 2003–2021 рр. період цвітіння достовірно збільшився у S. aizoon, S. florіferum та S. reflexum. В умовах Криворіжжя види S. florіferum, S. takesimense і S. spurium змінюють стратегію розвитку: не вегетують у зимовий період і цвітуть у червні, що не є характерним для них у природних ареалах. Також відбувається зміна термінів цвітіння на ранньо-літній період у S. album, S. reflexum і S. hybridum, які є літньо-квітучими. Визначені особливості сезонного ритму розвитку вказують на значний рівень пластичності досліджуваних видів.