Особливості розвитку окремих видів цибулинних у кліматичних умовах степової зони України (на прикладі Криворіжжя) - Чипиляк, Тетяна Федорівна; Ахмедова, Вікторія Вугарівна (Наукові записки НаУКМА. Біологія і екологія, 2025)
Визначено еколого-біологічні особливості розвитку видів родин Asparagaceae (Camassia leichtlinii, Hyacinthoides hispanica, Muscari heldreichii, Scilla litardieri, S. sardensis); Iridaceae (Crocus tauricus, C. tommasinianus, Juno bucharica); Liliaceae (Tulipa neustruevae, T. turkestanica, T. urumiensis) в умовах степової зони України. Дослідження проведено на колекціях Криворізького ботанічного саду НАН України. Кліматичні умови характерні для степової зони: нестача вологи в повітрі і ґрунті, високі літні температури повітря. Річна сума опадів становить 350–450 мм, з дефіцитом зволоження влітку. Опрацьовано матеріал за 2017–2024 рр., визначали початок квітування та загальну його тривалість. Отримані результати доводять, що за інтродукції в Криворіжжя відбуваються зміни в генеративному розвитку рослин. Протягом 2017–2024 рр. зафіксовано стабілізацію терміну початку квітування, що підтверджено зменшенням меж варіювання цього показника: у 2017–2020 рр. межі становили ±11–18 діб, у 2021–2024 рр. – ±6–10 діб. Фаза цвітіння в більшості видів проходить у квітні – найбільш кліматично сприятливий час. Такі результати також підтверджуються величиною середньодобової температури повітря на початок цвітіння рослин: на початкових етапах інтродукції вона варіювала від 2,5 °С до 22 °С. Упродовж останніх років Tulipa turkestanica, T. neustruevae, T. urumiensis починали квітувати за температури 10–18 °С; Crocus tauricus і C. tommasinianus – за 4–7 °С, Juno bucharica – за 8–13 °С; Hyacinthoides hispanica, Scilla sardensis, Muscari heldreichii – за 7–15 °С, Scilla litardieri, Camassia leichtlinii – за 15–20 °С. Середня тривалість цвітіння видів у кліматичних умовах Криворіжжя не перевищує 12–15 діб незалежно від родової належності. Найдовше (до 20 діб) у наших умовах квітують рослини Camassia leichtlinii (вид доволі широкої екологічної пластичності) та Juno bucharica, у якого кліматичні умови в первинному ареалі схожі з такими в центрі інтродукції. Незважаючи на короткотривале квітування, за умови використання широкого асортименту видів, сортів і форм досліджених родів можливо створити декоративний ефект і прикрасити міські ландшафти в степових умовах України впродовж двох місяців – з середини березня до ІІІ декади травня.