DOI: https://doi.org/10.18523/2617-4529.2018.21-27

Видовий склад і біологічні особливості представників роду Fusarium, виділених із зерна Triticum aestivum L.

Iryna Furtat, Nadiia Ostapiuk, Karina Zhukova

Анотація


У роботі наведено результати ідентифікації та вивчення деяких біологічних особливостей ізолятів роду Fusarium, виділених із зерна Triticum aestivum L. На підставі досліджених культурально-морфологічних ознак сім ізолятів було віднесено до виду F. graminearum та один – до виду F. oxysporum. Встановлено, що серед усіх досліджених ізолятів F. graminearum КМА-1 характеризувався найвищим коефіцієнтом радіальної швидкості росту, тоді як найвищий показник інтенсивності споротворення був притаманний ізоляту F. oxysporum КМА-7. Також з’ясовано, що хімічний склад середовищ не впливав, порівняно зі штамами F. graminearum, на швидкість росту ізоляту F. oxysporum КМА-7. Досліджені біологічні особливості ізолятів F. graminearum КМА-1 та F. oxysporum КМА-7, виділених із зерна Triticum аestivum L., дають змогу прогнозувати їхню високу конкурентну здатність серед досліджених штамів, що очевидно зумовлює стратегію колонізації рослин пшениці в агроценозах

Ключові слова


видовий склад р. Fusarium Link; радіальний ріст; інтенсивність спороутворення; фітотоксичність; фузаріоз

Повний текст:

PDF

Посилання


Grushko GV, Lynchenko CH, Khan VV. Characteristics and conditions for the propagation of the fusarium of the ear at winter wheat crops in the southern regions of Russia. Modern problems of science and education. 2005;2:1-5.

Gagkaeva TY, Gavrilova OP, Levitin MM. Fusarium Grain Cultures. Quarantine and plant protection. 2011;5:91-2.

Kovalyshyna HM Head diseases of winter wheat from forest_steppe of Ukraine. The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of UAAS. 2010;10:138-44.

Retman SV. Leaf and ear diseases of cereals. Spread, severity and control. Quarantine and plant protection. 2011;2:1-3.

Shukla AK. Mycotoxins contamination in Animal food and feed. IJSR.2015;4(5):712-6.

Arici SE. Screening of wheat varieties for their susceptibility against Fusarium crown rot. Journal of Food, Agriculture, Enviroment. 2012;10:404-8.

Snijders CHA. Genetic variation for resistance to Fusarium head blight in bread wheat. Euphytica. 1990;50:171-9.

Parfenyuk AI, Gorgan TM, Saganovsky VI, Gargan NA, inventors; Institute of Agroecology and Natural Resources of UAAS, patent holder. Method of determining the influence of volatile fractions of phytoncides of varieties of onion cultures on spores of micromycetes. Patent № 92066. July 25, 2014.

Eremeeva SV. Mildew fungi. Methods of selection, identification, storage. Tutorial. Astrakhan: Astrakhan state. technical un.; 2008. 111 с.

Pidoplychko NM, Milko AA. Atlas of fungi. Kiev: Science. Opinion; 1971. 115-48.

Olishevska S.V.. Growth rate as a quantitative criterion of investigation of microscopic fungi resistance to copper ions Ukr. Botan. Journ. 2006;63(2):210-9.

Krupudirova TA, Bisko NA. Influence of temperature on speed of radial growth and cultural-morphological peculiarities of strains of medicinal fungi Ganoderma applanatum. Ukr. Botan. Journ. 2007;64(6):875-84.

Parfenyk AI, Beznosko IV. The intensity of sporulation in fitopathogenical fungus varieties and hybrids of sweet pepper. The bulletin of kharkiv national agrarian university. 2012;3:104-8.

Kovtun VV, Parfenyk AI. Intensity of spore formation of phytopathogenic fungi on plants of different kinds of carrots. Agroecological journal. 2012:69-72.

Chulkina VA. Phytosanitary optimization of agroecosystems of fruit and berry crops. Moscow: Kolos; 2006. 240 с.






Copyright (c) 2018 Iryna Furtat, Nadiia Ostapiuk, Karina Zhukova

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.



2018-2019, National University of Kyiv-Mohyla Academy
2 Skovorody Str., Kyiv 04070, Ukraine

Creative Commons License
This journal is licensed under a
Creative Commons Attribution 4.0 International License